12 Disember 2011

HAPPY ANNIVERSARY

Assalamualaikum...semoga uoll's semua sihat dan sejahtera hendaknya.
Hari nie dee rasa happy sesangat...
korang tengok tajuk pun dah tahu kan...:)
yup...today is my 2nd annivessary.
Alhamdulillah...dee rasa bersyukur kerana telah dikurniakan 
pasangan sebaik my encit suami.
sangat memahami, sangat baik hati dan yang penting tidak panas baran.

Ok...today memang my wedding anniversary but
pada tarikh keramat ini juga 
12.12.2011
 ialah my lovely blog anniversary...emm
diam tak diam dah setahun umur blog dee...
alhamdulillah...follower pun semakin mengembang.

Namun, disebalik kebahagian & keceriaan dee hari ini
tetiba dee mendapat berita yang sangat memeranjatkan.
Rakan sepersekolahan dee telah kehilangan suaminya pada usia pernikahan mereka baru setahun lebih. 
( Al-fatihah buat arwah suaminya Khairol Khushairi )
Buat AZZA semoga terus tabah menhadapi ujian dari-NYA. 

Perkara ini pun cukup membuatkan kita terfikir sejenak kan. Sejauh manakah kebahagiaan yang tuhan akan pinjamkan kepada kita. Dalam kita bergembira...ingatlah bahawa ada insan yang sedang berduka. 


Abang...semoga kasih sayang yang telah kita bina bersama 
akan berkekalan sehingga ke hujung nyawa. 
Kalian di luar sana, doakan bahtera rumahtangga kami
sentiasa ceria & bahagia. Ameeeen

Buat kalian, dengarkanlah :

18 November 2011

CANTIK vs KURUS

Perempuan memang tak lari dari bercakap atau berbicara soal kecantikan. Mana ada perempuan kat luar sana tu yang tak nak cantik….ahh, jangan nak berdustalah. Time gaji keluar je, benda no satu yang kita fikir mestilah bab cantik punye kannn. CANTIK dah satu hal…KURUS pun satu hal.

Cantik itu terlalu subjektif….sampaikan ada yang berkata “CANTIK HANYA PADA SENIPIS KULIT”. Ya itu betul memang dee tak nafikan. Tapi bila kita bicara soal KURUS macam mana pula??? Mana nak sorok all kita punye lemakzzzz  and bugles tue. Baru-baru nie, dee memang bersyukur sangat kepada kawan lama…Xue Raida (teman sepermainan & sepersekolahan you) kerana telah berkongsi satu produk terhebat dengan dee.

Apa produk tue??? Ia adalah PREMIUM BEAUTIFUL. Ikhlasnya produk nie dee pernah dengar semenjak dee umur 25 tahun lagi. Tapi yelah time tue kita peduli apa tentang corset nie kan….badan pun cantik lagi, memang takde hati langsung lah. Tapi semenjak dee berjumpa Xue Raida sangkaan dee tentang corset nie sebenarnya salah. Ia memang bukan untuk cantik sahaja malah 70% fungsinya adalah untuk KESIHATAN kita rupanya, dan selebihnya 30% lagi barulah datangnya kecantikan tue. Menyesal betul time nikah dulu tak pakai corset nie…hahaha menangis air mata darah pun tak guna.

Sebelum dee menceritakan lebih lanjut tentang PREMIUM BEAUTIFUL nie, dee nak berkongsi pengalaman dee yang baru memakai corset nie lebih kurang 1 bulan lebih. Alhamdulillah dee cukup selesa memakai PREMIUM BEAUTIFUL  berbanding corset yang lain. Banyak perbezaannya you…kalau sesiapa yang dah mencuba pasti tahu menilai yang mana terbaik buat diri mereka. This is immediately effect, lost my inches. Ramai kengkawan lama dee yang terserempak bila jalan-jalan kat town atau semasa bayar bil memang tegur…”dee ko Nampak kurus ek, diet ke??” so dee pun tak kan tak nak berkongsi rahsia dengan u’olls kot…mesti share punye.

Then, yang lagi best ialah…sebelum nie dee memang menghadapi masalah sakit pinggang…kronik tak kronik la. Tahun 2008, waktu tue dee masih di IPGM PERLIS…biasalah cikgu kan mesti terlibat banyak outdoor activities lagi-lagi dee minor PJ…huh memang sakit-sakit badan. Bola Tampar, Bola Jaring, Hoki, Badminton itu memang tiap-tiap hari silih berganti main. Dan yang paling membuatkan sakit pinggang dee semakin kronik ialah memandu dari KLUANG ke KANGAR, kereta kancil je uuuu. Bayangkan lah u’ollls. Sengal tak sengal kannn. :)

Fuhh bila berhenti lepas 2 jam setengah drive jek kaki kebas punyelah… Boleh bayangkan tak kesakitan pinggang yang telah dee tanggung hampir 2 tahun lebih nie…Tapi setelah pakai PREMIUM BEAUTIFUL secara konsisten selama 2 minggu lebih, diulangi 2 minggu aje, sakit pinggang dee memang pulih serta merta. Selama nie dengar dari orang lain pakai PREMIUM BEAUTIFUL  nie boleh pulihkan sakit pinggang or slip disc problem, memang tak percaya tau…tapi bila sendiri dah guna, dah rasa, dah alami…baru percaya.

Haa korang kat luar sana tu…jika sesiapa ada masalah macam dee nie cecepatlah pakai corset PREMIUM BEAUTIFUL nie…ini fakta ok, bukan auta.

Jangan malu & segan....hubungi dee segera
019-7756478

01 November 2011

BERUBAH ANGIN

Assalamualaikum w.b.t 
Sebelum apa-apa, dee nak mulakan entri nie dengan kalimah 

Pertama-tamanya dee terlebih dahulu ingin meminta jutaan ampun dan maaf kepada semua pengunjung blog dee. Rasanya korang pun tahu kenapa dee minta maafkan?? Sebab dee dah tukar alamat blog lama kepada yang baru. Dee memang minta maaf sesangat, harap-harap korang sudi memaafkan dee ye. 

Perubahan nie bukan apa, dee cuma nak berubah angin. Kebanyakkan entri yang dee tulis masih lagi berkaitan kehidupan dan masak-memasak cuma ada tambahan sedikit saje iaitu berkaitan pengalaman dee dalam bidang yang baru iaitu berbisness. 

Mulanya dee nak buat blog baru...tapi fikir punye fikir (ambil masa yang lama jugak la) dee sayang sangat dengan follower ::@dee.licious::. Jadi dee ambil keputusan untuk hanya menukar alamat sahaja dan insya-Allah dee akan menjejaki kalian semula. 

Sorry for all inconvenience course

12 Oktober 2011

SANGAT MERUNSINGKAN! RAMAI BELIA GAGAL URUS KEWANGAN

KUALA LUMPUR 11 Okt. - Seramai 41 belia Malaysia berumur lingkungan 21 hingga 40 tahun dianggarkan menjadi muflis setiap hari akibat kurangnya pengetahuan berkaitan pengurusan kewangan. Ketua Pegawai Eksekutif Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Datuk Paul Selva Raj berkata, belia merupakan golongan utama menghadapi masalah kewangan dan menjadi muflis berbanding orang dewasa akibat daripada perbelanjaan yang tidak terkawal.

"Antara punca utama adalah kerana urusan sewa beli seperti kereta, rumah dan penggunaan kad kredit. Apabila lebih 30 peratus daripada gaji bulanan digunakan untuk membayar hutang, seseorang itu sudah dikira mempunyai masalah kewangan. "Ini menunjukkan betapa kurangnya kesedaran golongan muda berkaitan pengurusan kewangan mereka dan jika perkara ini dibiarkan, ia akan menjadi lebih teruk," katanya pada sidang akhbar selepas majlis pelancaran program RINGGIT Pertama Saya di sini, hari ini.

Program RINGGIT Pertama Saya adalah kerjasama antara Persatuan Pendidikan dan Penyelidikan Pengguna Malaysia (ERA Consumer) dan Citibank Bhd. dalam usaha memupuk kesedaran kanak-kanak berhubung pentingnya pengurusan kewangan. Program ini melibatkan 400 kanak-kanak berusia antara empat hingga enam tahun dari 20 buah tadika di seluruh negara. Paul menambah, FOMCA menggesa kerajaan untuk memasukkan pendidikan pengurusan kewangan di dalam sistem persekolahan untuk memberi ilmu bersesuaian kepada kanak-kanak.

"Kita harus mendidik generasi akan datang mengenai pentingnya pengurusan kewangan dan usaha ini sebaiknya dimulakan dari peringkat sekolah lagi," ujarnya.

04 Oktober 2011

WONDERPET WAS MADE A FULL RECOVERY


Alhamdulillah, semalam wonderpet telahpun recover sepenuhnya dari hospital. Nak tahu lebih lanjut baca ini. Gembiranya hati che-d melihat wonderpet telah pulih dan dapat berjalan seperti biasa, cuma tak boleh memandu laju sebab enjin baru dikhuatiri pinston panas. 1000km awal nie, tidak boleh memandu melebihi 80km/jam.

Masa test drive semalam, che-d rasa mantap betul. Bunyi enjin pun hampir tak dengar…memang adik pomen tue make over sungguh-sungguh. Semua barang yang dia tukar ada warranty card. Che-d & encit suami memang puas hati lah.

Cuma ada satu problem lagi....battery pun kene ganti. Tapi che-d dan suami ambil keputusan untuk tukar battery bulan hadapan. Yelah dah banyak wang dibelanjakan bulan nie. Adik pomen tue bagitau boleh tahan lagi sehingga bulan hadapan. Lega che-d dengar, wonderpet pun sangat bekerjasama. 
WE LOVE WONDERPET.

02 Oktober 2011

WARNA WARNI

Meriahnya…kali nie che-d dijemput menjadi juri pertandingan mewarna. Penat semalam tak habis lagi…tapi bila dah kata setuju kene pergi juga lah, tak baikkan hampakan perasaan orang lain. Lagipun program nie adalah anjuran taman di mana tempat che-d di besarkan (taman rumah bonda). Kiranya kanak-kanak nie generasi ketiga taman nie lah…hehhe. Sebenarnya banyak lagi acara untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang lain, tapi nasib baiklah che-d hanya menjadi juri pertandingan mewarna sahaja.


Nak adili pertandingan mewarna nie nampak senang, tapi bila semua kanak-kanak dah hantar kertas lukisan masing-masing baru berpinar mata juri nak pilih yang mana satu patut dinobatkan sebagai johan, tempat kedua dan ketiga. Errrmmm tak boleh bias…tau.

Tapi sebagai juri, banyak kreteria pemenang yang perlu dititik beratkan. Antaranya pengalaan yang penuh, permainan warna yang seimbang, penggunaan ton warna, idea kreatif seperti melukis objek lain dan beberapa lagi. Saringan pertama : juri perlu mengasingkan kertas lukisan yang mempunyai kreteria ❶ dahulu. Selepas itu barulah mudah sedikit kerja juri untuk memilih pemenang berdasarkan kreteria ❷, ❸, ❹ dan lain-lain.

Banyak juga percanggahan pendapat sesama juri…yelah mata lain-lain, masing-masing mempunyai pendapat sendiri. Selepas berbincang jadi kami pun bersepakat memilih pemenang. Kami tak bias kerana kertas lukisan mereka hanya ditandakan dengan nombor sahaja. 

Tahniah kepada yang telah menang, adik-adik lain boleh cuba lagi ye tahun hadapan. Hasil mewarna dipamerkan di dinding untuk tatapan ibu bapa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...