18 April 2011

IKAN TUKA BAKAR

Salam Semuanya...
Menu che-D sekeluarga hari nie ialah ikan tuka a.k.a ikan pari
Knape bakar? che-D memang suka makan ikan bakar,
sebabnya mudah dan ringkas.

Ramai yang suka makan ikan nie, terutamanya di bulan ramadhan
^^ dah habis qada' ke kamu semua nie ^^ ( peringatan )
Namun ramai yang tak nak masak sendiri,
sebab tak gheti nak siang (bersihkan).

Semasa bakar elakkan guna minyak sebab makanan protien 
sudah ada minyaknya sendiri. Lagipun bakar atas daun pisang
dapat mengelakkan ikan melekat-lekat.

Cicahnya pula, che-D buat air asam...
saje je sebab boleh potong segala lemak yang ado.
uhuk-uhuk

Tips : Senang je nak bersihkan dia, just belah tengahnya dah kluarkan segala kekotoran yang ado...settle. Dah cuci bersih, gaulkan dengan sedikit garam. Then terus bakar di atas daun pisang.





Cuba, Try, Test tau.