26 Julai 2011

BEKAL KE SEKOLAH

Hari nie istimewa sikit sebab che-D bawa bekal ke sekolah. Apanye yang special?? Yang specialnya sebab bekal hari ini ialah Serawa Durian. Kalau nak tahu che-D nie bukanlah hantu durian tapi tak tahulah tahun nie lain macam sikit. En. suami suka sangat makan durian sampaikan durian gugur kat rumah ibu Zaliah pun sanggup ditunggunya.

Pening jugak che-D mulanya...tapi bila terdengar durian tu jatuh berdebuk kat belakang rumah terus excited. Kalau tengah-tengah malam dengar durian jatuh je cecepat en. suami pergi menyuluh. Pengalaman yang baru che-D dapat untuk musim durian kali ni, berlaku minggu lepas yang mana dalam masa 1/2 jam lebih kurang 7 biji durian gugur. Real punya....sangat mengujakan.

Berdebuk....bunyi tue memang terngiang-ngiang kat telinga che-D setiap kali mengunjung ke rumah ibu Zaliah. Anak orang taman masuk kampung...macam tue lah jakun. Yang kelakarnya che-D pula yang over dari en. suami suruh dia pegi kutip durian sebab takut dilarikan ciknyet. Kelakar-kelakar.

Lagi pengalaman baru musim durian kali nie..che-D biasa makan serawa tapi tak tahu pulak nama juadah tu serawa. Nasib baik lempuk durian tahu... kalau tak tahu memang kene hempuk. Serawa nie kebanyakan orang makan dengan pulut sedap tapi che-D masak pulut tak brape jadi, terlembik. Che-d masak serawa nie untuk minum petang semalam. Memang sengaja masak berlebihan untuk bawa bekal. Tapi pulut tak brape jadi so cicah roti je...ok jugak.



Serawa nie termanis sikit. Jemput makan kawan-kawan.

2 ulasan:

  1. Cecah roti pun sedappp...:)

    BalasPadam
  2. Haa...memang sodap pung.
    Cik cek try la buat, mesti family dan anak-anak suka makan.

    BalasPadam