11 April 2011

AYAM TUA MASAK UNGKEP

Semalam ibuku masak Sup Ayam Tua, hari ini che-D pening juga nak masak apa ye. Last-last datang juga idea nak masak ungkep. Lama tak makan... Maka persediaan yang rapi telah dibuat.

Katanya masakan nie adalah masakan jawa. Che-D takut-takut juga nak masak ungkep nie, al-maklumlah budak baru belajar,(che-D belajar dari ibu Zaliah, terima kasih ibu). Rasa masakan ini banyak rempah, ala-ala rasa satay. 
Resepi ungkep ini, sesuai sangat jika kita gunakan ayam tue, sebabnya lagi lama masak lagi meresap rempahnya. 
Wah, betul ke?? 
Tips rebus ayam tua supaya cepat masak : 
1. Ada orang bubuh tempe semasa rebus (masak sup sesuai)...Rasanya ada lain sikit la. Tapi sedap juga.
2. Rebus menggunakan rice cooker anda, sangat cepat dan pantas. (tak sampai sejam).

Maka ini lah hasilnya....
Boleh cube, try, test .....
Che-D gerenti ianya pasti deeeelicious.



2 ulasan:

  1. fulamakkk..mengancamnye ayam tue tu..esok bawak hahah!

    BalasPadam
  2. kak long mk teh nak belajar ga..dah lama tak masak makanan jawa ni..

    BalasPadam