Hehehe...inilah hasilnya sup tulang che-D. Kalau nak tahu apa bahan-bahan yang che-D gunakan untuk masak sup tulang ni, jom check it out kat bawah ni :
Bahan-bahan :
1kg....tulang lembu
2 biji....bawang besar/ bawang holland
7 ulas....bawang putih
2 inci....halia
7-10 biji....cili api
1 biji.....buah lemon
daun sup
Cara memasaknya :
1. Rebus dahulu tulang tersebut lebih kurang 45 minit dengan api yang kecil.
2. Tumbuk kasar halia, bawang putih dan cili api dan masukkan ke dalam rebusan tulang bersama garam sesedap rasa. Teruskan rebus lagi 1/2 jam.
3. Potong bawang holland besar-besar, masukkan bersama perahan 1/2 biji buah lemon.
4. Sup tulang boleh diangkat setelah hampir 2 jam direbus.
5. Perlu diingatkan, rebus tulang dengan api yang perlahan untuk menjaga kesedapan dan kemanisan sup tulang ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan