02 Julai 2011

SUP TULANG ISTIMEWA

Sebenarnya che-D dan suami dah lama teringin nak makan sup tulang. Kalau makan kat luar harga sup tulang sekarang ialah lebih kurang RM7-RM8... mahalkan, pastu berebut bila makan, hehhe. Lebih puas hati jika kita masak sendiri. Actually che-D tak brape pandai masak sup tulang, tapi masak supkan bedal je lah.


Hehehe...inilah hasilnya sup tulang che-D. Kalau nak tahu apa bahan-bahan yang che-D gunakan untuk masak sup tulang ni, jom check it out kat bawah ni :

Bahan-bahan : 
1kg....tulang lembu
2 biji....bawang besar/ bawang holland
7 ulas....bawang putih
2 inci....halia
7-10 biji....cili api
1 biji.....buah lemon
daun sup

Cara memasaknya :
1. Rebus dahulu tulang tersebut lebih kurang 45 minit dengan api yang kecil.
2. Tumbuk kasar halia, bawang putih dan cili api dan masukkan ke dalam rebusan tulang bersama garam sesedap rasa. Teruskan rebus lagi 1/2 jam.
3. Potong bawang holland besar-besar, masukkan bersama perahan 1/2 biji buah lemon.
4. Sup tulang boleh diangkat setelah hampir 2 jam direbus.
5. Perlu diingatkan, rebus tulang dengan api yang perlahan untuk menjaga kesedapan dan kemanisan sup tulang ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan